Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2008

Εκκλησιαστική περιουσία: Αποφέρει έσοδα 25 εκ. ευρώ!

Ουδείς μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια την αξία της εκκλησιαστικής περιουσίας ή την έκταση των στρεμμάτων γης που της ανήκουν. Κι αυτό διότι έως σήμερα δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή. Το μόνο ακριβές στοιχείο είναι τα έσοδα από τα ακίνητα και τα κτίρια που ενοικιάζει: τα 25 εκατ. ευρώ θα φτάσουν τα έσοδά της σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. Περίπου τα μισά απ΄ αυτά- εκτιμάται ότι είναι γύρω στα 12 εκατομμύρια ευρώ- θα μπουν στα ταμεία από τα ενοίκια κατοικιών, κτιρίων, ακόμα και χώρων στάθμευσης. Ακόμη πιο θολό είναι το τοπίο σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις που ανήκουν στην Εκκλησία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αλλά και στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα. Απ΄ αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές. Και περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα» αφού γι΄ αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.
Σε περίπου 900 υπολογίζονται τα ακίνητα της Εκκλησίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ αυτών είναι το κτίριο όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν το υπουργείο Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως- μάλιστα πριν από λίγες ημέρες έγινε επαναληπτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωσή του- το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα» στο Σύνταγμα, ακίνητα στη Λίμνη Βουλιαγμένης, το πάρκινγκ δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού (Λεωφ. Αλεξάνδρας και Τσόχα). Εκτιμάται πως μόνο στην Αθήνα η Εκκλησία διαθέτει σπίτια, καταστήματα ή γραφεία σε περισσότερες από 40 περιοχές.

(ΤΑ ΝΕΑ. Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2008)

«Νέο» προφίλ Εκκλησίας: Καραβίδες, με πατάτες ντοφινούς!!!..

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2008

Ο προβαλλόμενος ως «σεμνός και ταπεινός» νέος αρχιεπίσκοπος, ο κ.κ. «χαμηλοβλεπούσα», ο «καλόγερος», άλλη εικόνα (αντίθετη) παρουσίασε το Σάββατο μετά την ενθρόνισή του.
Όλα αυτά (τα αντίθετα), στο γεύμα που παρέθεσε σε 120 περίπου επισήμους καλεσμένους του, ρασοφόρους φυσικά, και... «καλόγερους» όπως και αυτός!

Πόσο σεμνά και ταπεινά;
Δεν τους πήγε σε κανένα μοναστήρι της Αττικής για να τους τραπεζώσει, αλλά... στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», παρακαλώ!
Το μενού φυσικά, ήταν εξίσου σεμνό: Καραβίδες και καπνιστός σολομός για πρώτο πιάτο. Το κυρίως πιάτο δε, περιλάμβανε φιλέτο μοσχαρίσιο με μανιτάρια του δάσους και πατάτες ντοφινούς!..

Λίγο πριν, στον ενθρονιστήριο λόγο του, είχε δηλώσει ότι θα φροντίσει ώστε τα έσοδα από την διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας να επιστρέφουν στο λαό!
Ωραία αρχή έκανε για να γίνει πιστευτός!!!..

Δεν υπάρχουν σχόλια: