Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

ΕκκληSIA, κι αράξαμε, ε, γι’ αμόλα!..

Την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος μετεωρίζεται ανάμεσα στη βυθιότητα και στην πραγματικότητα, οι μνηστήρες του περιζήτητου θρόνου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.

Οι υποσχέσεις οι οποίες μοιράζονται απλόχερα σε αρχιμανδρίτες και μητροπολίτες, οι «μομφές» οι οποίες διατυπώνονται αλλά και τα μηνύματα τα οποία αποστέλλονται με αφορμή τις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δείχνουν ότι ο πόλεμος της διαδοχής λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις, αφού περιέχει «ρουσφέτια», ντιρεκτίβες για τη νέα εποχή στην Εκκλησία, αλλά και φραστικές αντιπαραθέσεις.

Στόχος είναι ο επηρεασμός του εκλεκτορικού σώματος, δηλαδή των 79 εν ενεργεία μητροπολιτών οι οποίοι διαποιμένουν την Εκκλησία της Ελλάδος. Στη μάχη των εντυπώσεων όμως την οποία θα δώσουν επιθυμούν να έχουν τη στήριξη - είτε έμμεση είτε άμεση - του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησής του, καθώς και του Βαρθολομαίου και των στενών του συνεργατών. Και φαίνεται ότι ορισμένοι υιοθετούν τη μεθοδολογία την οποία ακολούθησε ο κ. Χριστόδουλος το 1998, καθώς προκάλεσε εντύπωση η επίσκεψη στη Μητρόπολη Δημητριάδος του τότε αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα κ. Νίκολας Μπερνς τις παραμονές της αρχιεπισκοπικής εκλογής.


Τα «ρουσφέτια» και οι ντιρεκτίβες

Για ορισμένους κληρικούς, οι οποίοι υπηρετούν, ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μοιάζει με τη νομή της εξουσίας. Και η φράση «φύγετε εσείς, για να 'ρθουμε εμείς» ταιριάζει γάντι σε κάποιες περιπτώσεις, αφού ήδη αποστέλλονται μηνύματα σε ορισμένους από τους συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου οι οποίοι δεν έχουν μέλλον στην... επόμενη ημέρα της Εκκλησίας. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς έχουν αρχίσει ήδη να πακετάρουν τα προσωπικά τους αντικείμενα, καθώς φαίνεται ότι οι προσπάθειές τους να «στεγαστούν» από κάποιους από τους υποψηφίους δεν απέδωσαν καρπούς.

(Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ. Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2007)


Σχετικό θέμα:

Από το αρχείο μου:

http://ieronymosb.blogspot.com/2008/07/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: