Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Τζέρυ: Δίνει κώ.. («γη και ύδωρ») στο Πατριαρχείο!!!..

Δημοσίευση : 18 Μαΐου

Αυτό που δεν είχαν πετύχει οι μακαρίτες Οικουμενικοί Πατριάρχες Αθηναγόρας και Δημήτριος προσπαθεί να πετύχει ο σημερινός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος: η αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος (με τον Ιερώνυμο Λιάπη που άνοιξε την όρεξη στον τούρκο ρασοφόρο) θα πρέπει να δίνει στο Φανάρι λόγο για όσα συμβαίνουν αλλά και... λογία, χρήματα δηλαδή, από το παγκάρι των μητροπόλεων των Νέων Χωρών.

Νέες Χώρες ονομάζονται οι περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους: ο λόγος για την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Το Φανάρι, θα πρέπει να ενημερώνεται για όσα συμβαίνουν στις Νέες Χώρες: για τις εκλογές ή μεταθέσεις μητροπολιτών και να προτείνει ή να διαγράφει υποψηφίους. Οι μητροπολίτες θα πρέπει να αποστέλλουν τον ετήσιο απολογισμό στο Φανάρι, και να καταθέτουν τη «λογία» (κεφαλικό φόρο υποτέλειας).


Αντιδρά η Ιεραρχία

Και τώρα, αντιμέτωπος με την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος καλείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όλα όσα συμφωνήθηκαν στο Φανάρι θα πρέπει να περάσουν από την κρίση της Ιεραρχίας στην επόμενη Σύνοδό της και εκεί τα πράγματα δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα εύκολα τόσο για τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο όσο και για όσους υποστηρίζουν την εφαρμογή της συμφωνίας.

Το ταξίδι του κ. Ιερώνυμου στο Φανάρι και η συμφωνία που επετεύχθη είναι το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ των ιεραρχών. «Όφειλε ο Μακαριότατος να μας είχε ενημερώσει για το τι θα συζητούσε στο Φανάρι» μας είπε παλαιοχωρίτης αρχιερέας, ενώ κάποιος άλλος ανέφερε: «Η Εκκλησία της Ελλάδος από τον θρόνο θα βρεθεί στο στασίδι, αν εφαρμοσθεί η συμφωνία» και συνέχισε: «Η Ιεραρχία θα πρέπει να λάβει μια πολύ σοβαρή απόφαση: ή να διατηρηθεί το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας ή να δεχθούμε τη χειραφέτηση της Εκκλησίας από το Φανάρι».

Σημείωση: Σε πιο «στασίδι»; Κάτω από το όποιο φανάρι της Συγγρού θα βρεθούν να κάνουν πιάτσα, οι άνανδροι, οι πουλημένοι οι «πού..δες» (στο πνεύμα, για την ερμαφρόδιτη θεολογικά και εκκλησιολογικά στάση τους)!..

Οι προκάτοχοι

Η αξίωση του Φαναρίου να έχει υπό την απόλυτη πνευματική του καθοδήγηση τις Νέες Χώρες δεν είναι σημερινή. Ο μακ. Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ αρνιόταν κάθε συζήτηση για τα θέματα αυτά με το Φανάρι. Μάλιστα, όταν συχνά τον επισκεπτόταν ο μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης για να του θέσει αυτά τα θέματα, ο Σεραφείμ τον απέφευγε με εύσχημο τρόπο.

Το ίδιο συνέβαινε και με τον μακ. Χριστόδουλο, ο οποίος, όταν τον Οκτώβριο του 2003 είχε τεθεί και πάλι το θέμα των Νέων Χωρών, είχε δηλώσει ενώπιον των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου: «Θα καταφύγω, αν χρειαστεί, ακόμη και στον ελληνικό λαό και αυτός θα με στηρίξει. Θα προστατεύσω το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Προτιμώ να πολεμήσω».


(Αυτά κατάλαβα, διαβάζοντας σήμερα την «Εσπρέσο»)

Δεν υπάρχουν σχόλια: