Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Η Hera με ρωτάει για τις «προοδευτικές» ιδέες του Ιερώνυμου.

η Hera έγραψε
Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2008 3:04 πμ:
Ποιές είναι οι "πιό προοδευτικές" ιδέες του Ιερώνυμου;

ο FORUMEPISKEPTHS έγραψε
Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2008 4:33 πμ:

1. Ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε δηλώσει ότι η Εκκλησία έχει συγκεκριμένα όρια στο θέμα του γάμου, τονίζοντας όμως ότι ΣΕΒΕΤΑΙ τις επιλογές των ανθρώπων που θέλουν κάτι ξεχωριστό από την Εκκλησία.
(Από ΤΑ ΝΕΑ. Σάββατο, 17 Μαΐου 2008)

2. Ήρθε κατόπιν το θέμα της ελεύθερης συμβίωσης με συμβόλαιο, το όποιο παρουσιάζει την προοπτική σύναψης «γάμου» ομοφύλων και ομοφυλοφίλων! Και πάλι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τα έκανε μούσκεμα! Δήλωσε ότι η Εκκλησία «σέβεται την διαφορετικότητα». Αυτή και μόνη η δήλωση σήμαινε ευλογία προς τους ομοφυλόφιλους. Ανακαλούσε στη μνήμη τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ο όποιος όταν αποφάσισε να καταδικάσει το «κουσούρι» είπε τα εξής απίθανα: «Το να είναι κάνεις ομοφυλόφιλος ή να μην είναι, είναι αμάρτημα έναντι του Θεού». Δηλαδή; Αμαρτάνουν και όσοι δεν είναι ομοφυλόφιλοι; Τι έκανε τον «μακαριστό» να τα μπλέξει έτσι σε ένα κείμενο δυο αράδων; Δυστυχώς κανείς (ούτε πολιτικός ούτε ψυχολόγος) ασχολήθηκε με το ολίσθημα αυτό.
Επανερχόμενοι στον νυν Αρχιεπίσκοπο, παρατηρούμε ότι αυτός δυνατόν να προβάλει ένα «όχι» αλλά μέσα σε αυτό υπάρχει ένθετο και ενσωματωμένο ένα «ναι»!
(«Ορθόδοξος Τύπος». Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2008)

3. Πρωτεργάτες των αντιδράσεων ήταν οι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Ηλείας Γερμανός και Καλαβρύτων Αμβρόσιος, με «δεύτερες φωνές» τους μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιο, Νέας Κρήνης Προκόπιο και Παραμυθίας Τίτο.
Αυτοί ήταν και οι «σκληροί» της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που υποχρέωσαν τον κ. Ιερώνυμο να συμφωνήσει στη σύνταξη αυτού του ανακοινωθέντος, το οποίο απλώς αντικατοπτρίζει τις θέσεις της Εκκλησίας. Εκείνο όμως που την έκανε πρωτοσέλιδο ήταν ο χαρακτηρισμός της ελεύθερης συμβίωσης ως πορνεία. Ο χαρακτηρισμός αυτός ενόχλησε τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά στις περιπτώσεις αυτές η πλειοψηφία αποφασίζει.
(ΕΣΠΡΕΣΟ. ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ)

4. Κυριακή, 23 Μαρτίου 2008 8:14 μμ
ο Forum EPISKEPTHS έγραψε το ακόλουθο απαντητικό σχόλιο:
Η Εκκλησία, μπορεί να εύχεται για τον φωτισμό όλων των ανθρώπων, και υπέρ αυτών που βρίσκονται μακριά της ώστε να βρουν τον δρόμο προς Αυτήν. Δεν έχει καμία υποχρέωση να «στεφανώνει» άπιστους! Οφείλει να διαχωρίσει τη θέση της. Οι πιστοί με την Εκκλησία, με τον θρησκευτικό γάμο, και οι άπιστοι ας βολευτούν με τους νόμους του κράτους.
Δεν έχει καμία υποχρέωση η Εκκλησία να γλείφει την πολιτική εξουσία, να επικροτεί τις επιλογές της και να δηλώνει ότι σέβεται ό,τι το αντιχριστιανικό! Δεν της ζήτησε κανείς πιστός να πάρει αστυνομικά μέτρα όπως λέει μέσα στο παραλήρημα του ο Ιερώνυμος. Αρκούν τα πνευματικά, αυτά που έχει υποχρεώσει να πάρει, δηλώνοντας ότι όσοι ακολουθούν τέτοιες επιλογές δεν ανήκουν στα μέλη Της, αλλά είναι αυτόματα ξεκομμένοι, αφορισμένοι!
Έχει υποχρέωση, να απευθυνθεί στους πιστούς και να καταγγείλει τέτοιες πρακτικές (όπως και έκανε η Σύνοδος και ας χτύπαγε τον κώλο του κάτω για να το αποτρέψει ο Ιερώνυμος) και να τις χαρακτηρίσει, όπως σωστά έπραξε, ως «πορνεία».
Η Εκκλησία, είναι για να ευλογεί τους πιστούς και όχι (όπως ο Ιερώνυμος) να ευλογεί την κοσμική, την πολιτική εξουσία δηλώνοντας ότι σέβεται τις όποιες νομοθετικές επιλογές της..
Αηδία, και αποστροφή, έπρεπε να εκφράζει ο κυρ Ιερώνυμος, και όχι ανίερο σεβασμό και εμετικό γλείψιμο (όπως κάνει) προς τα κοσμικά αφεντικά του!!!..

5. Κυριακή, 23 Μαρτίου 2008
ο Forum EPISKEPTHS έγραψε:
Κακομοίρη μου, κακομοίρη μου ΜαΣκαριότατε Ιερώνυμε! Πού κατάντησες! Να υποστηρίζουν αυτά τα «ωραία» μούτρα σου, ποιοι; Άλλοι τρεις εξίσου «ωραίοι» τύποι: Ο Ζακύνθου, ο Ιωαννίνων και ο Μεσσηνίας!!!..
Να σε υποστηρίζουν, και, οι εξωτερικοί της Εκκλησίας εχθροί, όχι δηλαδή οι ρασοφόροι εξαπτέρυγα σου, μόνο, αλλά και οι κοσμικοί τοιούτοι, οι δημοσιογράφοι του συγκροτήματος!!!..
Αυτός ρε Ιερώνυμε, αυτός ο Ι. Νικολόπουλος στο ΒΗΜΑ, δικός σου άνθρωπος είναι, και, αυτός; Αυτός που σήμερα ονομάζει «βρικόλακες» τους αδελφούς σου στην Σύνοδο επειδή λέει σκέπασαν τη δική σου «διαλλακτική» φωνή;
Ουστ, στην νέα εκκλησιαστική κατάσταση, και αίσχος, και φτου, ρε!!!..

6. Tου Θανου Oικονομοπουλου :
Και, επιτέλους, αν υποτεθεί ότι η Εκκλησία καταλαμβάνεται από ιερή αγανάκτηση, λόγω «αμαρτωλής ελεύθερης συμβίωσης», τότε γιατί επίσης «κεντρικά» δεν αποφασίζει να τιμωρεί (με τους δικούς της κανόνες και ποινές) όσους χριστιανούς ορθόδοξους... «πορνεύονται», αλλά αντίθετα το αν και ποια ποινή θα επιβληθεί επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε ιερέα, όπως συμφωνήθηκε στην τελευταία Διαρκή Ιερά Σύνοδο;
Καλό Σαββατοκύριακο!
(H KAΘHMEPINH. Σάββατο, 22 Μαρτίου 2008)

ΣΧΟΛΙΟ:
Συμμερίζομαι και εγώ τις ανησυχίες σας, φίλτατε!
Η λεγόμενη εκκλησία, πρέπει να συσχηματιστεί με τον κόσμο! Δεν πρέπει να φανεί ότι δεν έχει ερείσματα στην ελληνική κοινωνία, ότι δεν εκπροσωπεί κανέναν!
Διότι στην περίπτωση αυτή, τι λόγο ύπαρξης θα είχαν οι χιλιάδες παπάδες, και οι δεσποτάδες μας; Κανέναν, και τσάμπα τους πληρώνουμε!
Μόνον όταν ταυτιστούν με μια κοινωνία Σοδόμων και Γομόρρας (τα ιδία «γομάρια», αναίσθητοι, αν γίνουν και αυτοί), μόνον τότε θα επιβιώσουν!
Και ακριβώς αυτό (την επιβίωση τους δηλαδή ως επιβητόρων της εκκλησίας), επιδιώκει εναγωνίως, και, η νέα φάτσα (μα τι φάτσα!) της εκκλησίας («εκκλησίας», που λέει ο λόγος), η φάτσα που αποτυπώνεται στο «ωραίο» πρόσωπο στα τρεμάμενα και μασημένα λόγια και στα «εκσυγχρονιστικά» έργα, του νέου (και ωραίου, είπαμε) αρχιεπισκόπου που ακούει στο όνομα Ιερώνυμος Λιάπης!!!..
Καλό Σαββατοκύριακο! -:)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

7. Σάββατο, 22 Μαρτίου 2008
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Προοδευτικός ο νέος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Κάτι που επιτρέπει στον Σωτήρη Χατζηγάκη να παίξει το προοδευτικό του χαρτί στα θέματα του οικογενειακού δικαίου, όπως η ελεύθερη συμβίωση.
(TA NEA)

8. Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2008 6:48 μμ
ο Forum EPISKEPTHS έγραψε
Εσύ Ντίνα;
Εσύ που πιάνεις πουλιά στον αέρα; Δεν το έπιασες το υπονοούμενο;
Σήμερα κιόλας, ο Τύπος εκφράζει την απογοήτευση του για τον Ιερώνυμο! Για την ήττα του στη Σύνοδο. Που δεν κατάφερε να βάλει στο βρακί του τους Συνοδικούς!
Προβάλουν μάλιστα και την απογοήτευση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θρηνεί διότι ήλπιζε λέει, στην «Άνοιξη» (από πίσω, πιο πολύ) της Εκκλησίας με τον Ιερώνυμο, κάτι που το είδε λέει, να ανατρέπεται!
Άρα, δεν θα τον υποδέχονται με ανοιχτές αγκαλιές τώρα στο προεδρικό μέγαρο;
Δεν θα αισθάνεται πια την εκκλησία δίπλα του (ή όπου αλλού, πιο κοντά του) ο κ. Τσίπρας;
Θα τον αποδοκιμάσουν περισσότερο όλοι οι δικοί του άνθρωποι (της εξουσίας, τα αφεντικά) τον Ιερώνυμο;
Θα τον οδηγήσουν (στην έσχατη περίπτωση), και, σε πράξη απελπισίας όπως οδηγήθηκε (εξευτελισμένος και αυτός) ο Χρήστος Ζαχόπουλος;
Και μετά; Αν πέσει από το μπαλκόνι; Θα έχουμε μια κηδεία ανάλογη με αυτήν του Χριστόδουλου; Επιτρέπεται θρησκευτική κηδεία (υποθετικά μιλάμε) σε αυτόχειρες, έστω και αν αυτοί είναι αρχιεπίσκοποι; Θα του κάνουν μήπως (ανάλογη σε λαμπρότητα) πολιτική κηδεία;

9. Πάνος Μπαϊλης:
«Προβληματισμό στο περιβάλλον του Ιερώνυμου προκαλεί και το γεγονός ότι μητροπολίτες οι οποίοι τον στήριξαν (Καβάλας Προκόπιος και Ηλείας Γερμανός) φρόντισαν να διαχωρίσουν τη θέση τους όσον αφορά το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.
Μιλώντας στον ΕΤ ο μητροπολίτης Καβάλας κ. Προκόπιος τόνισε ότι «η Εκκλησία δίνει τη μαρτυρία της και οι θέσεις της δεν μπορεί να απέχουν από τη διδασκαλία της. Αν η Πολιτεία δεν λάβει υπόψη της τις θέσεις μας, δεν σημαίνει ότι θα πάρουμε τα όπλα, αλλά θα είναι αυτή υπεύθυνη για ό,τι εισπράξει. Δεν θα κλείσουμε το στόμα μας».
Αυτό που φοβούνται στην Ιεραρχία είναι μήπως κάποιοι μητροπολίτες από μόνοι τους αντιδράσουν στο σύμφωνο και αναλάβουν πρωτοβουλίες να επιβάλουν πνευματικές κυρώσεις ή να πολεμήσουν το νομοσχέδιο από άμβωνος. Το βέβαιο είναι ότι το θέμα θα απασχολήσει την Ιεραρχία η οποία αναμένεται να συνεδριάσει πολύ πιο πριν από τον Οκτώβριο, όπως έχει καθιερωθεί.»
(Ελεύθερος Τύπος. Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2008)

10. «Παίζει τον παπά» ο Ιερώνυμος (για την «πορνεία)???
Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2008
Ποιος του «έβαλε χέρι», τελικά του Ιερώνυμου στην προχθεσινή Σύνοδο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου;
Ποιο «άγνωστο» χέρι πρόσθεσε τη λέξη «πορνεία» στο ανακοινωθέν για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης που διάβασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου;
Αυτό προσπαθεί σήμερα σε ρεπορτάζ του στα ΝΕΑ, να ανακαλύψει ο κ Μάνος Χαραλαμπάκης.
Και φυσικά, το ρεπορτάζ, «δείχνει» τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο οποίος (λέει ο κ. Χαραλαμπάκης) προ δύο εβδομάδων είχε δηλώσει ότι το σύμφωνο συνιστά «επισημοποίηση της πορνείας».
Άρα, βρέθηκε ο ένοχος! Αυτουνού ήταν «το χέρι»!!!..
Όλοι οι άλλοι που υπέγραψαν (και οι 13, συμπεριλαμβανομένου του αρχιεπισκόπου) την απόφαση αυτή, απλά δεν ήξεραν (κατά το ρητό) ...πού βάζουν την υπογραφή τους!!!..
Έτσι τουλάχιστον προσπαθεί να εμφανίσει τους Συνοδικούς ο ρεπόρτερ από ΤΑ ΝΕΑ, ώστε να απενοχοποιήσει τον δικό τους άνθρωπο (τον «εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είναι ο παπάς;»), τον Ιερώνυμό τους, διότι ένας τόσο σοβαρός άνθρωπος (ο αρχιεπίσκοπός τους), δεν μπορεί τελικά να είναι κατά της πορνείας, σου λέει!
Άλλωστε: «Πού ξέρουν αυτοί (οι ιεράρχες) από πορνεία;», αναρωτιόταν χτες, και, η Ελευθεροτυπία!!!.. Άρα;
Και η αναφορά του κ. Χαραλαμπάκη στο θέμα το σχετικό «ποιος έβαλε χέρι», αλλά και την τρικλοποδιά στον Αρχιεπίσκοπο που ακόμα δεν μπορεί να συνέλθει, συνεχίζεται ως εξής:
«Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ήταν έντονα ενοχλημένος στη χθεσινή συνεδρίαση και προέβη σε παρατηρήσεις για τις τελικές διατυπώσεις του ανακοινωθέντος. Αποφασίστηκε μάλιστα στο μέλλον παρόμοια ανακοινωθέντα να μη δημοσιεύονται προτού δώσουν την έγκρισή τους για την τελική μορφή του κειμένου όλοι οι συνοδικοί μητροπολίτες!
Ο Μητροπολίτης Άνθιμος ωστόσο υποστήριξε χθες ότι το κείμενο είχε εγκριθεί και επέμεινε ότι «ισχύει ό,τι αποφασίσαμε. Η απόφαση ήταν ομόφωνη» και αρνούνταν ότι έγινε νέα συζήτηση για το θέμα στη Σύνοδο.»!!!..

11. Τρίτη, 18 Μαρτίου 2008
Διαβάζω ένα σχόλιο σήμερα στην «Ελευθεροτυπία», ένα σχόλιο με έντονη την έκφραση της πίκρας (με ξύδι αν πιούν θα τους περάσει), πίκρας που το κατασκεύασμά τους ο Ιερώνυμός τους αποδείχτηκε ότι είχε τελικά πήλινα πόδια!
..Που στην χθεσινή Σύνοδο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τα πόδια αυτά έγιναν (με την πρώτη τρικλοποδιά) θρύψαλα, και ο ίδιος ο κάτοχος τους γκρεμοτσακίστηκε με πάταγο!
Στην πολιτική στήλη λοιπόν της εφημερίδας αυτής, στο σχόλιο αυτό που έχει τίτλο «Ιερό φάουλ!», ο σχολιαστής που υπογράφει ως «Γ.ΚΑΡ.» θρηνεί που η απόφαση της Ιεράς Συνόδου (σχετικά με το «Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης») κάνει λόγο για «πορνεία» (στην οποία περιλαμβάνεται, και, ο πολιτικός «γάμος»), θρηνεί, διότι το θεωρεί αυτό σαν ήττα του Ιερώνυμου (τόσο ακλόνητα δικό τους τον θεωρούσανε!) και εκφράζει την ελπίδα και την ευχή ότι κάτι θα κάνει γι αυτό ο Αρχιεπίσκοπος ώστε στο μέλλον να μη τον «σύρουν» λέει, «σε ακόμα πιο εξευτελιστικές ενέργειες» λέει!..
Δηλαδή; Τι να κάνει; Πραξικόπημα όπως και ο παπούλης του ο Σεραφείμ; Να καταργήσει όπως και εκείνος (με τα τανκς του Ιωαννίδη, εκείνος) την Σύνοδο; Να μην υπογράφει τις αποφάσεις της Συνόδου;
Ξεβρακώθηκε τελείως η ψευτοΔημοκρατία που υποστηρίζει τον Ιερώνυμο!
Τελείως, σου λέω!!!..

Π. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: