Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Το φτωχό, της εκκλησίας, το παγκάρι!..

Πολυώροφα κτίρια και ξενοδοχεία σε ακριβές περιοχές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ10 πολυώροφα κτίρια - που στεγάζουν κυρίως γραφεία- διαθέτει η Εκκλησία. Το κτίριο-βιτρίνα της ακίνητης περιουσίας της είναι πλέον- αφού το κτίριο στη Μητροπόλεως είναι κενό- το οκταώροφο έκτασης 2.700 τ.μ. που στεγάζει το υπουργείο Εσωτερικών στην Πλατεία Κλαυθμώνος (Σταδίου και Δραγατσανίου). Το ενοίκιο που πληρώνει το υπουργείο είναι 456.000 ευρώ τον χρόνο- 38.000 ευρώ τον μήνα.
Στο εξαώροφο κτίριο της Εκκλησίας στην οδό Μιμνέρμου 6-8 στεγάζονται οι υπηρεσίες του Αστυνομικού Τμήματος Συντάγματος. Εξαώροφο κτίριο έχει στην οδό Αθηνάς 30 δίπλα στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, οκταώροφο στην οδό Ακαδημίας 95, στην Πλατεία Κάνιγγος, με γραφεία και καταστήματα, οκταώροφο στην Πατησίων 60, καθώς και στη γωνία Βασ. Σοφίας και Βεντήρη 1 πίσω από το «Χίλτον».
Στο παρελθόν, όπως είχε διαπιστωθεί έπειτα από ελέγχους, πολλά από τα ακίνητα ενοικιάζονταν με όρους χαριστικούς. Μιλώντας πάντως στα «ΝΕΑ» ο σύμβουλος ακινήτων κ. Νίκος Γιαννουλέλης τόνισε ότι οι τιμές ενοικίου τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα δύο μεγάλα κτίρια- το υπουργείο Εσωτερικών και το πρώην Παιδείας- κρίνονται κανονικές με το δεδομένο της μακροχρόνιας σύμβασης.
Ιδιοκτησίας της Εκκλησίας είναι και το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα» στον πεζόδρομο της Ερμού- ο πλέον εμπορικός και ακριβός δρόμος της Αθήνας- του οποίου τη μίσθωση (1 εκατ. ευρώ τον χρόνο) αποφάσισε το 1964. Στον ίδιο δρόμο διαθέτει και καταστήματα.
Για παράδειγμα σε πάροδο της Ερμού στην οδό Κορνάρου, κατάστημα γραφικών τεχνών 40 τ.μ. καταβάλλει 400 ευρώ τον μήνα στη Σύνοδο. Επαγγελματίες που στεγάζονται σε κτίριο της Εκκλησίας επί της οδού Κάνιγγος τονίζουν στα «ΝΕΑ» ότι τα ενοίκια που πληρώνουν είναι καλά σε σύγκριση με άλλους ιδιοκτήτες. Για παράδειγμα, ένα δικηγορικό γραφείο 25 τ.μ. καταβάλλει κάθε μήνα 220 ευρώ στην Εκκλησία. Ωστόσο η μίσθωση είναι από το 1975.
Ακίνητα έχει όμως και σε άλλες ακριβές περιοχές της Αττικής, όπως στη Βουλιαγμένη. Σ΄ αυτήν ανήκει το εμπορικό κέντρο «Στάτους», ενώ ενοίκια παίρνει και από την εταιρεία Ιαματικά Λουτρά Α.Ε., την εταιρεία που έχει την ευθύνη λειτουργίας στη Λίμνη Βουλιαγμένης. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 πάντως, η Εκκλησία έπαιρνε ως ενοίκιο για τις εγκαταστάσεις περίπου 3.000 ευρώ τον μήνα με όρους μίσθωσης 30 ετών.

Και 1.300.000 στρέμματα

Θολό είναι το τοπίο σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις που ανήκουν στην Εκκλησία. Κι αυτό διότι έως σήμερα δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή της ακίνητης περιουσίας της. Τα στοιχεία προέρχονται από εκτιμήσεις και στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με αυτά, η έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα. Από αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές. Ωστόσο περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα», αφού γι΄ αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.

(ΤΑ ΝΕΑ. Τρίτη, 11 Μαρτίου 2008)

Αυτό το «άγιο» ακίνητο ποιος θα το πάρει; Ενοικιαστή ψάχνει από το περασμένο καλοκαίρι η Εκκλησία για ένα από τα πιο προσοδοφόρα ακίνητά της στην καρδιά της Αθήνας: πρόκειται για το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως 15. Εκεί δηλαδή όπου στεγαζόταν μέχρι πρότινος το υπουργείο Παιδείας.

Χάρη στο οκταώροφο κτίριο έκτασης 7.000 τ.μ. το... παγκάρι της Εκκλησίας γέμιζε με 791.592 ευρώ κάθε χρόνο. Το μηνιαίο ενοίκιο που πλήρωνε το υπουργείο Παιδείας ήταν 65.966 ευρώ. Ωστόσο το υπουργείο μετακόμισε στο Μαρούσι την περασμένη άνοιξη και έτσι τώρα αναζητείται νέος... νοικάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: