Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Ενθρονιστήριο γεύμα με... απόψη

Ενθρονιστήριο γεύμα με... απόψη

Μεταξύ γαρίδων, φιλέτου και μπακλαβά που περιείχε το ενθρονιστήριο γεύμα που παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στους εκκλησιαστικούς ταγούς το Σάββατο στο «Μεγάλη Βρεταννία», οι περίπου 120 συνδαιτυμόνες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και πληροφορίες για το αύριο της Εκκλησίας.

Στο κεντρικό τραπέζι κάθισε, δεξιά του Αρχιεπισκόπου, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης και, αριστερά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος. Στο ίδιο τραπέζι βρίσκονταν και οι εκπρόσωποι των πατριαρχείων, καθώς και ο επικεφαλής των αυτοκέφαλων εκκλησιών.

Στο πρώτο πιάτο, που περιλάμβανε γαρίδες, καραβίδες και καπνιστό σολομό, οι ιεράρχες είχαν όλο το χρόνο να σχολιάσουν το περιεχόμενο της ενθρονιστήριας ομιλίας του μακαριότατου. «Ο Πρώτος επαναπροσδιόρισε τις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας στη βάση διακριτών ρόλων και αμοιβαίου σεβασμού», σχολίασε ιεράρχης των νέων χωρών, και μαζί του συμφώνησαν και οι λοιποί «νεοχωρίτες», υπενθυμίζοντας μάλιστα τη φράση του «Εμείς δεν είμαστε πολιτικοί, αλλά εκκλησιαστικοί άνδρες».

[...]
Οταν έφθασε το κυρίως πιάτο, που περιλάμβανε φιλέτο μοσχαρίσιο με μανιτάρια του δάσους και πατάτες ντοφινουά (για τους μη γνωρίζοντες, πατάτες ογκρατέν χωρίς αλλαντικά) οι συζητήσεις είχαν ανάψει. «Πρέπει να γίνουν αλλαγές σε πρόσωπα, αλλά και απομακρύνσεις...» είπε ιεράρχης της παλαιάς Ελλάδας και συμφώνησαν μαζί του όλοι οι ομοτράπεζοι.

Αρκετοί από τους αρχιερείς γεύτηκαν τα κρασιά από την κάβα της «Μεγάλης Βρεταννίας»: «Βιβλία Χώρα», λευκό κρασί ποικιλίας Chardonnay («Βιβλία Χώρα» ονομαζόταν κατά την αρχαιότητα οι πλαγιές του Παγγαίου όρους, στο νομό Καβάλας, όπου παραγόταν ο περίφημος βίβλινος οίνος από την ομώνυμη ποικιλία) και ερυθρό Chateau Χαρλαύτης (από ποικιλίες Cabernet Sauvignon, από τους αμπελώνες στη Σταμάτα Αττικής). Για τους μη πότες υπήρχε Coca Cola.

Το ελαφρύ ενθρονιστήριο γεύμα έκλεισε με ποικιλία γλυκών (μπακλαβά και κανταΐφι) συνοδευόμενα από μια μπάλα παγωτό μαστίχα. Ήταν το πιάτο που τίμησαν δεόντως οι συνδαιτημόνες, ξεχνώντας για λίγο το... ζάχαρό τους. Στις 4.00 το απόγευμα του Σαββάτου οι αρχιερείς αποχώρησαν, ενώ ήδη είχε αρχίσει να ρίχνει χιονόνερο.


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παγωτό οι ιεράρχες ...παγωνιά η Ελλάδα.

Εκκλησιαστική περιουσία: Αποφέρει έσοδα 25 εκ. ευρώ!

«Νέο» προφίλ Εκκλησίας: Καραβίδες, με πατάτες ντοφινούς!!!..

Δεν υπάρχουν σχόλια: