Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Που λέτε, Μακ. κ. Λιάπη, «Το Βήμα» μας λέει... ειδωλολάτρες!

Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής δεσπόζουν οι Χαιρετισμοί της Παναγίας κάθε Παρασκευή και η λατρεία των νεκρών τα Ψυχοσάββατα. ...κάνουν μνημόσυνα στο νεκροταφείο και προσφέρουν πίτες, κουλούρια και άλλα νηστίσιμα εδέσματα στους γείτονες για να συγχωρήσουν τις ψυχές των νεκρών. Από την αρχή του Τριωδίου, λέει ο λαός, οι νεκροί... κόβουν βόλτες στον επάνω κόσμο, γι' αυτό πρέπει να τους καλοπιάσουν για να μη γίνουν... επικίνδυνοι.

Σύμφωνα με την κυρία Καμηλάκη, τα Ανθεστήρια των Αθηναίων (γιορτή των λουλουδιών και των νεκρών) και τα Λεμούρια ή Ροσάλια -Ρουσάλια των Ρωμαίων και Βυζαντινών ήταν γιορτές αφιερωμένες στους νεκρούς με σκοπό την ευημερία και τη γονιμότητα της γης. Όλοι οι λαοί τιμούν τους νεκρούς, με τελετές, δείπνα επιμνημόσυνα (μακαριές), προσφορές καρπών κ.ά.

Έτσι, διαμορφώνεται ένα σύνολο εθιμικών εκδηλώσεων και πράξεων στον κύκλο του χρόνου, με παγανιστικό (ειδωλολατρικό) αλλά και χριστιανικό περιεχόμενο που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και από εποχή σε εποχή. «Πρόκειται για τα πολύ ενδιαφέροντα έθιμα του λατρευτικού κύκλου, πανάρχαιες αναπαραστάσεις της ζωής και του θανάτου μέσα από τα μαγικοθρησκευτικά δρώμενα του εθιμικού κύκλου, κατά βάση παγανιστικά έθιμα της Αποκριάς και της άνοιξης» αναφέρει η διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας.

(Από Το ΒΗΜΑ. Κυριακή, 9 Μαρτίου 2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: